Blog

SOS kuhinja
Simplkuhna blog - kako pravilno pražimo čebulo

Kako pravilno prepražimo čebulo….

“Kako pravilno prepražimo čebulo, da se potem omaka sama zgosti, brez moke oz. minimalno moke?”

Ok, tkole je s čebulo. V prvi vrsti je zelo pomembno kako čebulo narežemo oz. nasekljamo. Čebule nikoli ne miksamo oz. uporabljamo neke super duper sekljalnike. Potrebujemo le oster nož. Če ste bolj tiste jokajoče sorte, si lahko pomagate s tem, da čebulo z olupkom najprej namočite v hladno vodo za 10 minut. Tako namočena čebula se bo veliko lažje lupila in tudi izgubila bo nekaj ostrine. Da pa se res znebimo solz, med rezanjem dihamo skozi usta. V usta si damo kak žvečilni in ga žvečimo. Totalno neolikano vem. Tako se tudi prisilimo dihati skozi usta. Ok, malo me je zaneslo. To se bo zgodilo večkrat :).

Zakaj je pomembno, kako prepražimo čebulo?

In potem so se oglasili vsi, ki imajo super duper sekljalnike in ne vem kakše mikserje, “to je brez veze, jst to zmiksam in je isto”… Motiš se, ni isto. Če čebulo zmiksaš, se potem med praženjem dobesedno “polula” in se ne praži lepo ampak se kuha. Rezultat tega je, da bo čebula samo jed zagrenila. Drug problem je, da se zmiksana čebula nikoli ne razpusti popolno. Zato nož v roke in akcija. Garantiram, da bodo jedi s tako narezano čebulo veliko boljšega okusa.

Pravilno rezanje si lahko pogledaš v spodnjem videu, tako bo še najbolj razumljivo.

In potem pridemo na praženje. Tukaj se držimo pravila počasi in na nizki temperturi. Čebulo na začetku praženja solimo, da spusti vso tekočino. Prepražimo jo le toliko, da se rahlo obarva in zalijemo s toliko vroče vode, da jo prekrijemo. Povremo in spet pražimo toliko časa, da dobi malenkost barve. Zopet zalijemo. To ponavljamo toliko časa, da se lepo razpusti in začne razpadati. Po navadi traja vse skupaj od 30 minut do 1 ure.
Da pa bo lažje razumljivo, si lahko celoten postopek praženja pogledate v spodnjem videu – recept za prebranec.

Jani Jugovic

Napiši komentar

Kategorije