Blog

SOS kuhinja

Vse o rižu

“… ni važno katero “firmo” riža kupim, vsakega kuham po navodilih pa vsak je “pocast”. Kateri riž naj izberem?”

Najprej bi moral vedeti ali ste želeli riž pripraviti kot rižoto ali kot prilogo? Ker tega podatka nimam, poglejmo malo bolj na široko. Bolj kot sama znamka, je pomembna vrsta riža. Poznamo namreč malo morje različnih vrst riža. In ker je tole simpl kuhna, ne komplicirajmo preveč. Podrobneje si poglejmo tri najpogosteje uporabljene v domači kuhinji.

Vsaka vrsta riža je primerna za točno določene jedi

Dolgozrnati

Po mojem mnenju sta med dolgozrnatimi riži najbolj poznana basmati in jasminov riž. Vsaj jaz ju uporabljam največkrat. Basmati izhaja iz vznožja Himalaje, je hitro kuhan in ima značilno aromo. Basmati v hindujskem jeziku pomeni vonj – od tod tudi njegovo ime. Zrna so ozka in dolga, ne vsebujejo veliko škroba, zato se med kuhanjem ne zlepijo (ni »pocasto«). Basmati riž kuhamo v pokriti posodi približno 10 minut, v razmerju 1:2 (1 skodelica riža, dve skodelici vode). Super se obnese kot priloga k piščancu, ribam ipd. Jasminov pa je najbolj znana tajska vrsta riža. Med kuhanjem sprošča prijeten vonj po jasminu. Ta sorta riža je bolj lepljiva in je bolj primerna kot priloga k jedem, ki se jedo s palčkami. Zaradi nevtralnega okusa se lepo poda k bolj intenzivnim azijskim jedem.

Ta riž kuhamo po istem postopku kot basmati riž. Je pa priporočljivo, da ga po kuhanju pustimo pokritega še 5-10min, da razvije okus.

Kraljevi riž je…

Srednjezrnat

Srednjezrnati riži so v prvi vrsti najbolj primerni za tiste prave italijanske rižote. Tukaj bi izpostavil sorti arborio in pa carnaroli. V Sloveniji za rižote največkrat uporabimo arborio in izbira  tega je v naših trgovinah res pestra, medtem ko so si cene precej različne. Po mojem mnenju amaterski kuhar oziroma jedec ne bo zaznal bistvene razlike med najcenejšim in najdražjim. Tudi sam večkrat posežem po cenejših različicah. Carnaroli pa velja za kraljevo sorto riža. Izvira iz Piemonta (Italija), predela, znanega po opevanih lešnikih. Za to sorto so značilna dolga in večja zrna, kot tudi večja vsebnost škroba, ki daje rižotam tisto kremasto teksturo. Zrnca riža tudi ob daljšem kuhanju ostanejo čvrsta in imajo tisti značilni “al dente” ugriz.

Načeloma se kuha nekje od 15-18 minut. Več o pravilni pripravi rižote pa v spodnjem video receptu za rižoto z lisičkami..

Za najbolj splošno uporabo je primeren…

Parboiled riž

Parboiled riž je riž, katerega jaz osebno ne uporabljam. Vem pa, da je v Sloveniji zelo priljubljen. Po mojem mnenju je zaslovel ob prihodu blagovne znamke Uncle Ben’s. Na hitro povedano, gre za riž, ki se dejansko ne razkuha in ne sprime. To je integralni riž, kateri ima zaradi posebnega postopka toplotne obdelave za polovico krajši čas kuhanja od običajnih. Integralni riž namočijo, poparijo, posušijo, odstranijo zunanje luske, zbrusijo in spolirajo. Primeren naj bi bil za pripravo glavnih jedi, prilog in solat. Ampak zame osebno je ta sorta dolgočasna in jo težko kamorkoli skombiniram. Mogoče je še najbolj primeren za kakšne naprej pripravljene “fit” obroke, zaradi enostavnega načina uporabe.

Kot sem omenil že na začetku, je sort riža malo morje, od rjavega, rdečega, črnega in divjega riža, a bistvene mislim, da sem zajel.

Jani Jugovic

Napiši komentar

Kategorije