Blog

SOS kuhinja

Dobra sirova omaka…

“Kako se naredi res ful dobra sirova omaka? Kater sir uporabiti, da se lepo raztopi?”

Pri sirovi omaki je sama osnova tako zelo pomembna kot izbira prave vrste sira. Načeloma se v domačih kuhinjah, kot tudi v večini restavracij kuha sirova omaka na osnovi sladke smetane. To je tista hitra “instant” opcija. Meni osebno ta verzija sirove omake ni najboljša. 

Za moje pojme je prava sirova omaka skuhana na osnovi bešamela oz. z eno izmed opcij svetlega prežganja. Je pa seveda pomembno, da bešamel pripravimo pravilno, počasi in z občutkom. Maslo počasi stopimo in na njem moko res dobro prepražimo. Če moke ne prepražimo dovolj, bo naš bešamel mokastega okusa in sam sir ne bo prišel toliko do izraza. Seveda pa bo tudi tako pripravljen bešamel težje prebavljiv. Ker pa je veliko lažje celoten postopek pokazati kot napisati, si lahko celoten recept za bešamel pogledaš v spodnjem videu.

Izbira sira je še kako pomembna

Sedaj pa se lahko posvetimo izbiri sira za našo omako. Mogoče bi za začetek razdelil primerne sire v dve skupini. Prva skupina so mehki siri z plemenito plesnijo , druga pa poltrdi siri. Za moj okus sta med mehkimi siri najbolj primerna brie in gorgonzola. Oba sira se lepo topita in sta veliko bolj polnega okusa kot poltrdi siri zaradi plemenite plesni. Mogoče sirova omaki ne bo všeč čisto vsakemu ampak za tiste prave ljubitelje sira je tole super izbira. Med poltrdimi siri je definitivno najbolj primeren chedar. Je pa res to še vedno sir, bolj agresivnega okusa, ampak se zelo lepo topi. Definitivno je najbolj primeren za kak mac&chees. Najbolj safe izbira je pa definitivno gauda, mogoče v kombinaciji z kakšnim kremnim sirom.

In smo že pri receptu. Bešamelu iz zgornjega recepta primešamo 2 dl sladke smetane in zavremo. Odstavimo in vanj vmešamo:

Sirova omaka na tri načine

Opcija #1:

200 g gorgonzole oz. 200 g brieja ali pol enega in pol drugega. Dobro razmešamo z metlico in postrežemo k testeninam ali mesu. Lahko pa omako enostavno postavimo na mizo na mizo kot sirov fondue v katerega nato pomakamo različno hrano.

Opcija #2:

200 g chedar sira naribamo in vmešamo v bešamel. Postavimo na blag ogenj in kuhamo minutko ali dve. Konstantno mešamo in pazimo, da se omaka ne prižge. V tako dobljeno omako vmešamo do polovice kuhane makarone in spečemo v pečici 10 min na 180 stopinj.

Opcija #3:

200 g gaude in 50 g kremnega sira vmešamo v bešamel. Tako dobljena omaka je najbol primerna za testenine, njoke ipd.

Voila, tvoja sirova omaka je odlična!

Jani Jugovic

Napiši komentar

Kategorije